Volg ons op social media

Klanten beoordelen FlexPower met een 8,8

20 september 2018

Nooit overslaan: de warming-up

Uitgebreid strekken voor het hardlopen, een ronde op de loopband voor een krachttraining: met de warming-up worden lichaam en geest voorbereid op de zware training die komen gaat. De perfecte warming-up brengt het hele lichaam op gang. De spieren worden vast losgemaakt, het lichaam gestimuleerd en de hartslag wordt verhoogd.

 

Omgekeerd kan een ‘koude’ start er ook toe leiden dat het lichaam en geest nog niet goed voorbereid zijn voor de training. Vooral bij snelle, interactieve sporten zoals voetbal of vechtsporten is het niet verstandig om zonder warming-up te gaan sporten. De kans op blessures is dan veel hoger.

 

Ook voor de recreatieve sporters geldt: geen training zonder warming-up! Een warming-up verhoogt niet alleen de prestaties, maar beschermt ook jouw gezondheid. Bovendien is bij de juiste warming-up de kans op stijve en stramme spieren na de inspanning veel minder. Een warming up voor de gym kan jouw prestaties flink verbeteren.

Rek- en strekoefeningen op stijfheid en spierpijn tegen te gaan.

Sporten, spieren, smeren: waarom opwarmen zo belangrijk is

Warming-up gaat niet alleen over individuele spieren: een goede warming-up bereidt je hele lichaam voor op de training.

 

  • De bewegingen tijdens de warming-up stimuleren het cardiovasculaire systeem en de hartslag stijgt langzaam. Als ideale richtlijn moet je tijdens de warming-up op 70% van je maximale hartslag (220 – je leeftijd, per minuut) zitten. De intensiteit van de warming-up moet langzaam worden verhoogd, zodat de hartslag ook gelijkmatig wordt verhoogd en niet gelijk omhoog schiet. Een verhoogde lichaamstemperatuur versnelt ook de metabolische processen in het lichaam. Het hart pompt sneller en zorgt zo voor een optimale toevoer van bloed en zuurstof naar de spieren. De spieren worden over het algemeen meer elastisch en soepel door een warming-up.

 

  • Niet alleen spieren profiteren van het doen van een goede warming-up, ook de gewrichten hebben baat bij het opwarmen van het lichaam. De warming-up en bewegingen die je maakt knijpt en ontspant het kraakbeen tussen de gewrichten, als een soort van spons. De dempende kraakbeen laag is daardoor dikker, en de krachten worden verdeeld over een groter contactoppervlak. Op de lange termijn voorkomt dit gewrichtsslijtage.

 

  • Een warming-up zorgt er ook voor dat je coördinatie en reactievermogen omhoog gaat. Niet alleen het lichaam wordt dus opgewarmd, maar ook je geest is klaar voor de start. Psychologisch gezien kan een gerichte warming-up je ook helpen om geestelijk klaar te zijn voor de training. Dat betekent: verstand op nul en alleen maar bezig zijn met de sport!
BLOG DELEN