Wat zijn de meest voorkomende voetbalblessures?

maandag 31 juli 2017

Ben Velberg is een van onze ambassadeurs. Hij werkte als verzorger voor diverse amateurclubs en ook in het betaalde voetbal bij Excelsior Rotterdam. Wij waren, net als als veel sporters, benieuwd naar de meest voorkomende voetbalblessures en hoe je deze volgens Ben het beste kan voorkomen. Daarom schreef Ben op ons verzoek een blog over voetbalblessures.

 

  1. Enkelblessure

Dit is de meest voorkomende voetbalblessure. Hij onstaat wel duizenden keren per jaar. De verstuiking van de enkel is de meest voorkomende door verstappen of door het verkeerd terecht komen na een duel. Maar gescheurde enkelbanden komt ook met regelmaat voor.
Om de zwelling tegen te gaan en de pijn wat te verlichten is koelen het eerste wat je doet. Dit kan je meerdere malen per dag doen maar niet langer dan 10 minuten per keer. In het eerste stadium tape je de enkel ook in om de enkel goed gefixeert te houden. Vervolgens ga je kijken naar het herstelprogramma. Deze uiteraard afhankelijk is van de ernst van de blessure.
Hetstelprogramma
Tegenwoordig begint het herstel al snel met belasten van de enkel. Je bouwt het op. Daarbij begin je met rustig wandelen en doe je gedoceerd  stabilisatieoefeningen (oefeningen om de enkel sterker te maken). Daarna bouw je door van versneld wandelen naar looppas en tenslotte hardlopen. Tussendoor bouw je de stabilisatieoefeningen ook op. Vervolgens ga je de oefeningen uitbreiden met een bal erbij. Je bent dan in het stadium beland waarin je weer 100% fit moet worden zodat je weer kan aansluiten bij de groep. De gehele herstelperiode kan zeker wel 6 tot 8 weken duren en bij een scheuring moet je na 12 weken weer zonder pijn kunnen sporten.

Doe een goede warming-up en coolingdown

Uiteraard kan je enkelblessures voorkomen. Een paar tips:

  • Voor iedere activiteit (training of wedstrijd) je enkels preventief intapen. Doe dit alleen als je enkels al zwak zijn.
  • Goed schoeisel. Schaf op tijd nieuwe schoenen aan bij slijtage.
  • Oefeningen: blijf altijd je oefeningen doen om je enkel sterk te houden. Iedere week weer blijven herhalen. En ook tijdens de warming-up.
  • Probeer altijd alert en geconcentreerd te sporten, ook als je vermoeid bent. Dan loop je namelijk de meeste kans op een blessure.
  • Gebruik Flexpower voordat je begint met je training en na afloop als verzorging.

  1. Knieblessure

Als er sprake is van een knieblessure bij sporters ben je vaak langdurig uitgeschakeld. Een knieblessure kan je oplopen door een verdraaiing of door een rare zijdelingse beweging. De knie wordt direct dik en voelt warm aan. Er ontstaat vochtvorming of een bloeding door beschadiging aan de knieband, het kapsel, de voorste kruisband of de meniscus. Je kan de knie niet meer goed buigen of strekken. Bij knieblessures adviseer ik de sporters altijd om direct een fysio of sportarts te raadplegen. De fysio start dan met het herstelprogramma dat best lang kan duren. Het is namelijk afhankelijk van de schade in de knie. De oefeningen zullen bestaan uit het versterken van de spieren, oefeningen om de knie te stabiliseren en trainingsvormen om de knie beter te laten bewegen. Bij knieblessures is het belangrijk dat de blessure echt volledig hersteld moet zijn om weer te gaan sporten. Dus als je als verzorger begint met het herstelprogramma op het veld moet de knie dus 100% genezen zijn.

In principe geld voor het voorkomen van knieblessures dezelfde tips als voor de enkel. Als aanvulling hierop wil ik nog een paar adviezen aangeven.

  • Als trainer moet je zorgen voor een goede trainingsopbouw zodat spelers op een verantwoorde manier klaar worden gestoomd voor de competitie.
  • Goede warming-up en coolingdown
  • Spierversterkende oefeningen om kracht en snelheid te ontwikkelen en om onverwachtse bewegingen op te vangen. In het geval van de knie moet je de quadriceps (voorkant bovenbeen) goed trainen. Die kunnen de klappen van de knie dan opvangen.

 

TERUG NAAR OVERZICHT