Volg ons op social media

Klanten beoordelen FlexPower met een 8,8

Myrthe Schoot aan het joggen
05 november 2019

FlexPower heeft dé tips om sportief te overwinteren

Sporten met lage temperaturen. Sommigen vinden dit geweldig en anderen rillen er letterlijk en figuurlijk van. Juist als het kouder wordt is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en je aan te passen aan de omstandigheden. FlexPower heeft een aantal nuttige tips voor jou op een rijtje gezet om ook in de winter met plezier buiten te trainen.

Verleng je warming-up
Als het buiten koud aanvoelt is het belangrijk je warming-up te verlengen. Zorg dat je volledig warm bent voordat je aan je training begint om blessures, zoals spierverrekkingen of kramp, te voorkomen. Hoe weet je dat je warm genoeg bent? Je hartslag moet iets hoger zijn en waarschijnlijk begin je licht te zweten. Vind je het moeilijk om op te warmen, terwijl het buiten koud is? Doe dan alvast een paar oefeningen binnen, zodat je lichaam al opgewarmd is voordat je naar buiten gaat. Zo voorkom je opstartproblemen.

Pas je kleding aan
De meeste mensen hebben de neiging om een dikke sweater aan te trekken bij lage temperaturen. Het nadeel is dat je het door die sweater snel té warm krijgt, en ook dat is niet comfortabel. Probeer te werken met minimaal 3 lagen kleding. Eventueel thermo-ondergoed, korte mouwen, lange mouwen en een winddicht jasje of vest. Op deze manier kan je je lichaamstemperatuur als het ware reguleren door laagjes aan of uit te trekken.

De meeste warmte gaat verloren via je hoofd, dus het is goed om een muts of oorwarmers te dragen. Vind je dat niet fijn? Zorg er dan voor dat je muts bij je hebt voor na de training, zodat je lichaam niet te snel afkoelt. Daarnaast kan je dunne handschoenen aan doen als je snel koude vingers krijgt. Want eenmaal koude vingers krijg je niet snel weer opgewarmd.
TIP: beweeg je vingers, zodat er meer bloed naartoe stroomt en ze dus vanzelf weer warm worden. Blote enkels is ook echt een no-go in de winter. Zorg voor hoge en dikkere sokken, zodat je achillespees ook warm en beschermd blijft.

 

Je meer calorieën verbrandt als het koud is buiten? Je lichaam moet in deze maanden harder werken om warm te blijven en hier heeft je lichaam meer energie voor nodig. Dat is mooi meegenomen toch?
Wist je dat

Drinken, drinken, drinken
Veel atleten vergeten te drinken tijdens een training als het koud is buiten, omdat je lichaam minder snel aangeeft dorst te hebben. Probeer daarom standaard drink-momenten in te plannen tijdens je training.
Bijvoorbeeld: na je warming-up, tijdens ieder rustmoment, na je cooling-down. Als je tijdens je training geen gelegenheid hebt om te drinken zorg er dan voor dat je genoeg hebt gedronken voor je training en dat je je vochtpeil weer aanvult na die tijd. Het is begrijpelijk dat je geen zin hebt in koud water als het buiten al aanvoelt als -10 graden. Probeer daarom eens lauw/warm water te drinken tijdens je training, dat is een stuk aangenamer.

Wees zichtbaar
In de wintermaanden is het ’s avonds snel donker buiten, wat een belemmering kan zijn voor je training. Even een rondje hardlopen door het bos is nu niet meer zo verstandig. Bladeren, takken en andere belemmeringen zijn slecht te zien en vergoot de kans op pijntjes en blessures. Als je ervoor kiest om op straat te lopen moet je rekening houden met het verkeer. Zorg dat je goed zichtbaar bent door het dragen van een reflecterend hesje, felgekleurde kleding en eventueel een (hoofd)lampje. Daarnaast doe je er verstandig aan om aan de kant van de weg te gaan lopen waar de auto’s je tegemoetkomen. Zo zie je het verkeer zelf aankomen en verklein je de kans op ongelukken.

Uiteindelijk: veiligheid gaat voor alles! Er is ook niets mis met een training in de sportschool, waar je legio mogelijkheden hebt om te trainen wat je wil. En daar is ook nog eens lekker warm

Kijk uit voor gladheid
Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als het glad is. Bij temperaturen onder het vriespunt is de kans aanwezig dat de wegen glad worden. Soms zijn deze gladde stukken slecht te zien en voordat je het weet ben je in gevecht met de grond en je eigen evenwicht. Natuurlijk zijn dit soort dingen niet volledig te voorkomen, maar als je een route kiest waar meerdere mensen lopen is de kans groter dat de kust veilig is. Wil je toch je eigen weg gaan? Zorg dat voor schoenen met veel grip, kijk goed naar het soort wegdek en wees voorzichtig.

 

BLOG DELEN